De duurzame trend: tips voor een milieuvriendelijk interieur

foto1.jpg

Duurzaamheid vloeit als een groene golf door de interieurbranche en is steeds vaker een eis voor een verbouwing of nieuwe inrichting. Want milieubewust wonen, wie wil dat nou niet? Ontwerpers en merken weten hier dan ook feilloos op in te spelen, waaronder het gebruik van duurzame materialen. Hoe groot is de impact op natuur en klimaat? Wat is een alternatief? Vragen die tegenwoordig relevant zijn tijdens een interieuradvies. Benieuwd welke bewuste keuzes jij kunt maken om jouw interieur te verduurzamen? In deze blog geven wij je graag een aantal tips!

De vloer is een bepalende factor voor de sfeer in huis en kun je zo duurzaam mogelijk maken! Door het gebruik van natuurlijke grondstoffen en duurzame productie, bijvoorbeeld door het gebruik van zo weinig mogelijk water, hebben veel vloeren een duurzaam karakter. Want recyclebare grondstoffen maken een vloer niet per definitie duurzaam. Het productieproces, de manier van installatie, duurzaam onderhoud en het verwijderen van de vloer na de gebruik leveren een bijdrage aan de duurzaamheid van je vloer. Vervolgens speelt de kwaliteit een grote rol. Doordat deze lang meegaan, geniet je levenslang van je vloer en hoef je deze niet snel te vervangen. Nog een reden om goed over je (tijdloze) vloer na te denken.

Duurzame vloerkeuzes

Wil je ideeën opdoen voor een duurzame vloer? Dan is het goed om op zoek te gaan naar gecertificeerde producten. Zo heb je de garantie dat aan bepaalde duurzaamheidvoorwaarden wordt voldaan. Wij hebben een groot aanbod aan Cradle to Cradle® gecertificeerde vloeroplossingen. We lichten er twee uit:

Forbo’s linoleumvloeren, bekend onder de merknaam Marmoleum, hebben een bijzonder milieuvriendelijk karakter. Zo is deze voor 97% gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Van deze grondstoffen is vervolgens 43% gerecycled en daarnaast volledig biologisch afbreekbaar. Ook worden de vloeren van Forbo gemaakt in Nederland, in fabrieken die volledig draaien op groene energie. Door de vele kleurstellingen en designmogelijkheden past de mooie en praktische Marmoleum vloer In iedere woonstijl.

foto2.jpgOok de duurzame vloeren van Desso Tarkett sluiten aan bij de duurzame trend. Een mooi voorbeeld is de Supernature PVC vloerencollectie die ftalaatvrij is en voor een groot deel uit gerecycled materiaal bestaat. Ook de vloerkledencollectie van Desso bevat gecertificeerde vloerkleden, zoals de luchtreinigende Airmaster en de Econyl kwaliteit, die is gemaakt van gerecycled nylon zoals visnetten. En deze vloeren zijn ook nog eens ReStart®-ready; gebruikte Tarkett vloeren worden ingezameld en vervolgens hergebruikt als nieuwe ingrediënten voor nieuwe vloeren! Ook deze productie vindt plaats in Nederland.

foto3.jpg

Geef meubelen een tweede leven

Hoewel milieubewust en duurzaam omgaan met materialen steeds meer top of mind komt, heeft het soms een stoffig karakter. Niet nodig! Duurzaam betekent niet dat alle luxe uit huis verdwijnt. In tegendeel zelfs! Duurzaam en mooi, dat gaat gewoon hand in hand. Mix nieuwe meubelen met vintage design voor een persoonlijk interieur. Door het kopen van tweedehands spullen ga je ‘fast-furnishing’ tegen; producten van lage kwaliteit waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn. Natuurlijke materialen zijn van goede kwaliteit en gaan vaak lang mee. Tijd voor een rondje kringlopen!

foto4.jpg

Verantwoorde muren

Ook als het gaat om wandbekleding is duurzaamheid een optie. Bij duurzaam behang kun je denken aan het gebruik van watergedragen inkt en de samenwerking met FSC-gecertificeerde partners zoals Arte doet. Dit keurmerk geeft aan dat het hout, dat wordt gebruikt voor de productie van het papier, uit duurzaam beheerde bossen komt en daarnaast weinig tot geen chemische stoffen bevat. Tegenwoordig zijn er ook alternatieven te vinden waaronder EcoTex, een 100% recyclebare stof die brandwerend en scheur- en krasvast is

foto5.jpg

Tip: de Natural Wallcovering behangcollectie van Eijffinger wordt zorgvuldig met de hand gemaakt in Azië. Natuurlijke vezels zoals jute, hennep, sisal, riet, zeegras, bamboe, raffia en kurk zorgen voor de verscheidenheid aan structuren. De vezels worden geoogst uit duurzame gewassen, aan de lucht gedroogd in de zon en gekleurd met plantaardige kleurstoffen. Het resultaat van het doorlopen van al deze fases is een prachtig natuurlijk en milieuvriendelijk product.

Kies je liever voor een likje verf op de muur? Ook dat kan op een milieuvriendelijke manier. De keuze voor een watergedragen verf is daarvan een stap in de goede richting. Maar het kan nog duurzamer! Denk bijvoorbeeld aan leemverf, lijnolieverf en kalkverf.

 

Energie-efficiënte raambekleding

Raambekleding is in meerdere opzichten duurzaam. De materialen zoals textiel en hout hebben een natuurlijke oosprong en worden door veel leveranciers geproduceerd onder gecertificeerde milieustandaarden. Daarnaast is raambekleding een goede manier om je huis te isoleren. Gordijnen houden zonlicht goed tegen en de warme in huis vast, maar ook zonwering wordt steeds geavanceerder. Drie voorbeelden van Luxaflex®:

foto6.jpg

De juiste raambekleding speelt een grote rol in het energie-efficiënt omgaan met je huis. De Duette® Shades van Luxaflex zijn hiervan het perfecte voorbeeld. Door de honingraatstructuur ontstaat er een stilstaande luchtlaag wat zorgt voor een isolerende werking. Daarnaast worden de Duette® Shades op maat gemaakt, waardoor ze mooi aansluiten en in de winter de warmte binnen houden en de kou buiten, terwijl in de zomer de warmte wordt geweerd door de zonwerende functie.

De Horizontale Jaloezieën van het merk worden al sinds de jaren 70 geproduceerd met gerecycled aluminium en inmiddels tot wel 98% van het materiaal komt uit hergebruikte grondstoffen. Bovendien heeft deze designklassieker de Bronze certificering van Cradle to Cradle Certified™, oftewel; geen van de onderdelen en coatings stoffen bevat stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

Met de nieuwe Luxaflex LightLine® maak je niet alleen een designstatement, maar ook een duurzame keuze. De rolgordijnen zijn namelijk gemaakt van een nieuw, duurzaam geproduceerd materiaal van 35% polyester en 65% polypropyleen. Dit nieuwe materiaal is ook bestand tegen vocht en kan dus ok in badkamers en keukens worden toegepast.

foto7.jpg

 

Interieuradvies voor een duurzaam interieur

In deze blog noemden we een aantal duurzame interieurtrends, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer! Heb je (ver)bouwplannen en wil je dit op een duurzame manier aanpakken, of ben je op zoek naar duurzame veranderingen in je huis? Binnen onze collectie hebben wij talloze mogelijkheden om dit te realiseren. De belangrijkste tip van allemaal? Take it easy; elke duurzame stap die je zet, ongeacht de grootte, is er één in de goede richting. Kom langs in onze winkel of maak een afspraak, wij helpen je graag verder!

Inspiratiemagazine Vraag een inspiratiemagazine aan

Vinke Beilen biedt je een flinke dosis wooninspiratie. Ons eigen Restyle Magazine staat bomvol stylingstips en informatie over onze producten.

Vraag een inspiratiemagazine aan
5 maanden geleden | Lisa, Bedum
Tot nu toe dik tevreden !
Er wordt netjes gewerkt, meedenkend, afspraken worden nagekomen !
3 maanden geleden | Luc Ensing, Assen
Het advies, oplevering volgens planning, after-sales heeft even geduurd maar is uitstekend opgelost.
Advies voor aanschaf duidelijke en zorgvuldig. Planning voor plaatsing; was in eerste instantie zwart/wit maar naar goed overleg is er een goede afspraken serie gekomen. Plaatsing en montage volgens afspraak en oplevering oké. Enige tijd na oplevering moesten we gebruikmaken van after-sales. In goe...
4 maanden geleden | Fam. Lameijer, ASSEN
Kundig advies en goede communicatie
In de winkel prettig ontvangen en kundig geholpen. In de aanloop naar de uitvoering prettige communicatie, op vragen wordt snel gereageerd. Uitvoering door prettige medewerkers die de klant nauw betrekken bij de realisatie. Bij meerdere opties even prettig overleg alvorens verder te gaan.
1 maand geleden | Mariet en Wim, Diever
Fijn bedrijf
Prettige mensen, zowel in de winkel als 'in het veld' (goede ZZP-ers ingeschakeld.) Verkoopproces verliep vlot en deugdelijk, planning ordentelijk opgemaakt, en ook nog met souplesse weer gewijzigd, evenals de order zelf (enkele vierkante meters minder leveren, nette neerwaartse aanpassing van de pr...
4 maanden geleden | Henk, Hoogeveen
Fantastische service garantie!
7 jaar na aankoop is een probleem met raambekleding tot volle tevredenheid opgelost.
3 maanden geleden | Helen H Geerlings, Beilen
Geweldig
Prima, moest wel 1x achteraan bellen maar verder best te vree.
2 weken geleden | Anno, Beilen
Pima.
Uitstekend
5 maanden geleden | K. Kerssies , Diever
Fijne zakelijke relatie met Denice.
wij zijn erg tevreden over de behandeling tot raamdecoratie en P.V.C vloer. Keurige behandeling van het Personeel. Nog in afwachting van de overgordijnen in de slaapkamer... Vriendelijke Groet Kor en Agaath Kerssies Diever
4 maanden geleden | Rick, Diever
goed geholpen
Bij het uitzoeken van de vloer zijn we goed geadviseerd. We mochten verschillende stukken mee nemen om thuis te bekijken. Bij twijfel werd er goed en deskundig meegedacht. Inmiddels is de visgraatvloer gelegd, en vanaf dag 1 zijn we gewend! Een prachtige vloer. Vinke vloeren is zeker een aanrader.
3 maanden geleden | Jaap, smilde
Goed
De reparatie van ons elektrisch bediende zonne scherm (screen) is uitstekend verlopen. Het screen was 14 jaar oud en de motor moest vervangen worden. Het was geen eigen merk van dit bedrijf. Ook de levering en installatie van 2 zon werende rolgordijnen is goed verlopen. Met een klein minpunt dat 1...
4 maanden geleden | RS, Assen
Uitermate goed service
Onze nieuwe kast was niet helemaal correct gemonteerd maar dit is door Vinke uitermate plezierig gecorrigeerd
2 maanden geleden | AGAATH , Diever
goed en zeer verzord.
Gacht Team Vinke Beilen, Wij zijn erg tevreden over de raamdecoratie, vloer en gordijnen. de afhandeling door Uw personeel zeer correct. Dat alles soms erg lang duurde was niet leuk, maar het kon niet anders!!!!. U vraagt om de nota te bewaren als garantie bewijs oke. Ik vroeg ook om de nota van d...
4 maanden geleden | Martin, Diever
Gedetailleerd vooroverleg en prima uitvoering van de werkzaamheden.
Positief en naar volle tevredenheid
1 week geleden | Hans, Beilen
Vriendelijk, deskundig en snelle levering
We zijn goed geholpen met een deskundig advies. De screens zijn perfect geplaatst. We zijn zeer tevreden met deze zonwering!
4 maanden geleden | N.M. Kloeze- de Jong, Diever
Goede informatie, meedenken, luisteren naar je wensen.
Op een ontspannen manier werden wij geholpen. Er werd geluisterd wat onze wensen waren. Er werd Informatie gegeven wat de beste mogelijkheid was voor het gebruik. Er werd niets opgedrongen.
1 maand geleden | Maarten , Assen
Goed voortraject en correcte afwerking conform afspraken.
Goede samenspraak voorafgaand aan het bestellen. Stipte en correcte afhandeling bij het plaatsen. Goede voorlicht na het plaatsen. Prima.
Close menu